Poľskí turisti zablúdili, museli bivakovať pod Gerlachovským štítom

24.07.2012 Poprad

Vysoké Tatry 24. júla (TASR) – Horskí záchranári pomáhali skupine siedmich poľských turistov, ktorí uviazli pod Gerlachovským štítom. Z Horskej záchrannej služby informovali, že o pomoc žiadali ešte v nedeľu (22.7.) krátko po 19. hodine, keď na hrebeni v oblasti Martinovej cesty smerujúcej z Lavínového štítu cez Zadný Gerlach na Gerlachovský štít zablúdili v hustej hmle.
Záchranári sa v telefonickej navigácii snažili skupinu naviesť na bezpečné miesto, kde by počkala do ich príchodu. Navigácia nebola úspešná. Keďže poľskí horolezci mali dostatok teplého oblečenia, rozhodli sa núdzovo bivakovať v horách. V pondelok krátko pred 4. hodinou ráno odišli záchranári z oblastného strediska vo Vysokých Tatrách Velickou dolinou do masívu východnej časti Zadného Gerlachu horolezcom na pomoc. O tri hodiny neskôr ich našli bivakujúcich pri Lavínovom hrbe. Noc bola mrazivá a veterná, o čom svedčila aj námraza na severnej strane hrebeňa.
Záchranári skupinu vyslobodili a následne transportovali cez Kienastovu lávku a pilierom až po Tatarkovu trasu. Pomocou lanovej techniky zabezpečovali spusty celej skupiny pod úpätie steny. Zo Sliezskeho domu ich následne transportovali do Tatranskej Polianky, kde mali zaparkované auto. Poľským horolezcom sa nič vážne nestalo.
 

Vyberte región